Vítejte u celoroční série receptů, ve které spolu projdeme rokem švédského jídla. Každý měsíc si společně upečeme jeden tradiční sladký recept, který v daném měsíci slaví svůj den. V únoru, přesněji 5.2., to jsou Runebergovy dortíčky!

Johan Ludvig Runeberg byl finský (ale švédsky píšící) básník, z jeho pera vznikl například text finské hymny Maamme, v překladu Naše země. Narodil se 5. února 1804 a jako připomínka jeho narození se tento den ve Švédsku a ve Finsku pečou Runebergovy dortíčky (švédsky runebergstårtor, finsky Runebergin tortut).
S manželkou Fredrikou Charlottou měli 8 dětí a rodina měla vcelku napjatý rozpočet. Fredrika Charlotta však byla šetrná hospodyně a aby rodina nic nevyhodila, používala při pečení zbytky staršího pečiva rozemleté na strouhanku – právě ta tvoří základ dortíčků (ale dortíčky jako strouhanka nechutnají, žádný strach!). Říká se, že básník si dortíčky zamiloval natolik, že je snídal každý den.
O Runebergových dortíčcích jsem vám povídala také v epizodě podcastu, pojďte si ji poslechnout!
Pár poznámek před pečením
- Dortíčky jsem pekla v silikonové formě o průměru 6 cm. Takto získají svůj tradiční cylindrický tvar.
- Můžete je upéct i ve formě na muffiny, tu nezapomeňte vyložit papírovými košíčky.
- K ozdobení cukrovou polevou jsem použila cukrářský sáček s hladkou špičkou o průměru 3 mm. Místo ní můžete použít obyčejný sáček a ustřihnout mu roh, nebo polevu nanášet lžičkou (to sice nebude tak krásné, ale na chuti to vůbec neubere).
- Recept najdete také v kuchařce FIKA a bude i v mé Sladké severské kuchařce, která vychází už letos na jaře.

Runebergovy dortíčky
na 10 kousků
Těsto
- 100 g másla pokojové teploty
- 50 g třtinového cukru
- 50 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 75 g strouhanky
- 75 g mandlové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- nastrouhaná kůra z 1 pomeranče s chemicky neošetřenou kůrou
- 100 ml mléka
Cukrová poleva
- 100 g cukru moučka
- 10–12 ml vody
Na dokončení
- 2 lžíce malinové marmelády
Těsto
1. Máslo, vejce a mléko vytáhněte z lednice asi 2 hodiny před pečením, aby suroviny získaly pokojovou teplotu.
2. Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si silikonovou formu nebo 10 formiček na muffiny vyložených papírovými košíčky.
3. V míse vyšlehejte máslo s oběma druhy cukrů do nadýchané bílé směsi. Přidejte vejce a důkladně zašlehejte.
4. V jiné misce promíchejte strouhanku, mandlovou mouku, prášek do pečiva a kardamom. Spolu s pomerančovou kůrou a mlékem vmíchejte do máslové směsi. Vznikne husté těsto.
5. Těsto rovnoměrně rozdělte do formiček, aby sahalo do 2/3 každého košíčku.
6. Pečte přibližně 25 minut, aby dortíčky na povrchu zezlátly. Nechejte je vychladnout a poté je opatrně vyklopte ze silikonové formy. Jestli jste pekli v papírových košíčcích, můžete v nich dortíčky nechat.
Cukrová poleva
Do misky prosejte moučkový cukr, přidejte vodu a metličkou vymíchejte hladkou a hustou polevu. Přemístěte ji do cukrářského sáčku a na povrchu každého dortíčku udělejte kroužek. Nechejte asi půl hodiny zaschnout.
Dokončení
Každý dortíček dozdobte troškou malinové marmelády a ihned servírujte.
A jeden tip na závěr – Runebergův dort se dá upéct i ve formě na koláč, recept jsem našla na blogu My Vintage Cooking (je v angličtině). Tento recept jsem nezkoušela a tím pádem nemůžu říct, jak se povede. Těsto však můžete umíchat podle mého receptu a upéct ho jako dort ve formě o průměru 20-22 cm.
Tak co, pustíte se do pečení? Pokud ano, nezapomeňte své dorty a dortíčky nasdílet na sociální sítě s hashtagy #RokSvedskehoPeceni a #devceuplotny, abych se také mohla pokochat 💗.