Rok švédského pečení –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Runebergovy dortíčky

V kategoriích:

Vítejte u celoroční série receptů, ve které spolu projdeme rokem švédského jídla. Každý měsíc si společně upečeme jeden tradiční sladký recept, který v daném měsíci slaví svůj den. V únoru, přesněji 5.2., to jsou Runebergovy dortíčky!

Johan Ludvig Runeberg byl finský (ale švédsky píšící) básník, z jeho pera vznikl například text finské hymny Maamme, v překladu Naše země. Narodil se 5. února 1804 a jako připomínka jeho narození se tento den ve Švédsku a ve Finsku pečou Runebergovy dortíčky (švédsky runebergstårtor, finsky Runebergin tortut).

S manželkou Fredrikou Charlottou měli 8 dětí a rodina měla vcelku napjatý rozpočet. Fredrika Charlotta však byla šetrná hospodyně a aby rodina nic nevyhodila, používala při pečení zbytky staršího pečiva rozemleté na strouhanku – právě ta tvoří základ dortíčků (ale dortíčky jako strouhanka nechutnají, žádný strach!). Říká se, že básník si dortíčky zamiloval natolik, že je snídal každý den.

O Runebergových dortíčcích jsem vám povídala také v epizodě podcastu, pojďte si ji poslechnout!

Pár poznámek před pečením

  • Dortíčky jsem pekla v silikonové formě o průměru 6 cm. Takto získají svůj tradiční cylindrický tvar. 
  • Můžete je upéct i ve formě na muffiny, tu nezapomeňte vyložit papírovými košíčky.
  • K ozdobení cukrovou polevou jsem použila cukrářský sáček s hladkou špičkou o průměru 3 mm. Místo ní můžete použít obyčejný sáček a ustřihnout mu roh, nebo polevu nanášet lžičkou (to sice nebude tak krásné, ale na chuti to vůbec neubere).
  • Recept najdete také v kuchařce FIKA a bude i v mé Sladké severské kuchařce, která vychází už letos na jaře.

Runebergovy dortíčky

na 10 kousků

Těsto

  • 100 g másla pokojové teploty
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vejce 
  • 75 g strouhanky
  • 75 g mandlové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče s chemicky neošetřenou kůrou
  • 100 ml mléka

Cukrová poleva

  • 100 g cukru moučka
  • 10–12 ml vody

Na dokončení

  • 2 lžíce malinové marmelády

Těsto

1. Máslo, vejce a mléko vytáhněte z lednice asi 2 hodiny před pečením, aby suroviny získaly pokojovou teplotu.

2. Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si silikonovou formu nebo 10 formiček na muffiny vyložených papírovými košíčky.

3. V míse vyšlehejte máslo s oběma druhy cukrů do nadýchané bílé směsi. Přidejte vejce a důkladně zašlehejte.

4. V jiné misce promíchejte strouhanku, mandlovou mouku, prášek do pečiva a kardamom. Spolu s pomerančovou kůrou a mlékem vmíchejte do máslové směsi. Vznikne husté těsto.

5. Těsto rovnoměrně rozdělte do formiček, aby sahalo do 2/3 každého košíčku.

6. Pečte přibližně 25 minut, aby dortíčky na povrchu zezlátly. Nechejte je vychladnout a poté je opatrně vyklopte ze silikonové formy. Jestli jste pekli v papírových košíčcích, můžete v nich dortíčky nechat.

Cukrová poleva

Do misky prosejte moučkový cukr, přidejte vodu a metličkou vymíchejte hladkou a hustou polevu. Přemístěte ji do cukrářského sáčku a na povrchu každého dortíčku udělejte kroužek. Nechejte asi půl hodiny zaschnout.

Dokončení

Každý dortíček dozdobte troškou malinové marmelády a ihned servírujte. 

A jeden tip na závěr – Runebergův dort se dá upéct i ve formě na koláč, recept jsem našla na blogu My Vintage Cooking (je v angličtině). Tento recept jsem nezkoušela a tím pádem nemůžu říct, jak se povede. Těsto však můžete umíchat podle mého receptu a upéct ho jako dort ve formě o průměru 20-22 cm.  

Tak co, pustíte se do pečení? Pokud ano, nezapomeňte své dorty a dortíčky nasdílet na sociální sítě s hashtagy #RokSvedskehoPeceni a #devceuplotny, abych se také mohla pokochat 💗.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny