U nás dnes doma voní vánočka se šafránem, kandovanou pomerančovou kůrou a vlašskými ořechy. Pro mě je to vůně skrz naskrz vánoční. A vánočka je po šafránu krásně žlutá.
Původní recept jsem si půjčila od šikovné Markéty Pavleje z blogu Kitchenette. Pekla jsem ji už loni a vánočka byla prostě dokonalá. Letos jsem proto ani neuvažovala o jiném receptu, jen jsem si ten její poupravila a vyšperkovala šafránem. Ve vánočce je totiž uvařená brambora, díky které vydrží vláčná alespoň tři dny.
Šafránová vánočka
- 230 ml plnotučného mléka
- 1 g šafránu
- 25 g čerstvých kvasnic
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 1 malá uvařená brambora o váze asi 100 g
- 60 g třtinového cukru
- 4 žloutky
- jemně nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
- 50 g kandované pomerančové kůry
- špetka soli
- 120 g rozpuštěného a zchladlého másla
- hrst nasekaných vlašských ořechů
- 1 rozšlehané vejce na potření
- V hrnci ohřejte mléko na teplotu 37 stupňů (aby bylo jen vlažné). Přidejte rozdrobené kvasnice, 1 lžíci cukru, 1 lžíci hladké mouky a šafrán. Metličkou prošlehejte, aby v tekutině nebyly kousky, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechejte vzejít kvásek (trvá to asi 15 minut).
- Do velké mísy dejte obě mouky, najemno nastrouhanou bramboru, kvásek, cukr, žloutky, citronovou a kandovanou kůru a sůl a vařečkou vše smíchejte. Přidejte máslo a opět propracujte. Nakonec už těsto dodělejte rukama, pořádně ho prohněťte, aby bylo hladké a aby moc nelepilo.
- S moukou opatrně, moc jí nepřidávejte, aby vánočka nebyla suchá. Naopak čím méně mouky použijete, tím bude nadýchanější a vláčnější.
- Těsto podsypejte moukou, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechejte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.