Nadýchaný žlutý šafránový dort s lehkým krémem z bílé čokolády a kapkou citrusové marmelády jsem připravovala ve spolupráci s šafránovým obchůdkem Saffrania.
Saffrania, internetový obchod se šafránem, dováží voňavý šafrán Afghánistánu. Šafrán má velmi specifickou chuť, lehounce nahořklou se sladkými tóny. A jak jednou ochutnáte, už na jeho chuť nezapomenete.
Šafrán je nejdražší koření na světě, musí se totiž z květů sbírat ručně a po usušení je lehounké jako pírko. Však ho také stačí úplná trošička. Hodí se do slaných i sladkých jídel (na pečení, do paely či rizota, do čaje...) a má povzbuzující účinek pro celý organismus.
Pokud jste šafrán nikdy neochutnali, doporučuji ho do dortu použít jen poloviční množství, než jaké uvádím v receptu - tedy asi 0,1 g. Šafrán má velmi specifickou chuť, na kterou je třeba trošku si zvyknout.
Aby šafrán získal svou typicky žlutou barvu a rozvinul svou chuť, je dobré ho nejdříve vyluhovat v teplé tekutině - tedy nesypat šafrán rovnou do těsta.
Šafránový dort s krémem z bílé čokolády a citrusovou marmeládou
Krém
- 100 ml smetany ke šlehání
- 200 g bílé čokolády
- 300 g krémového sýra
Korpus
- 120 g másla
- 145 ml plnotučného mléka
- 0,1 - 0,2 g šafránu
- 2 vejce vel. M
- 125 g krupicového cukru
- špetka soli
- 170 g polohrubé mouky
- 40 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva (7 g)
Na dokončení
- 3 lžíce citrusové marmelády (použila jsem yuzu)
- nastrouhaná kůra z 1/2 bio citronu
Krém
Je důležité, abyste krém připravili den předem. Bílá čokoláda se rozpustí ve smetaně a potřebuje alespoň 8 hodin na vychlazení, jinak by vám krém neztuhnul a při šlehání by se mohl srazit.
- Do hrnce nalijte smetanu, přiveďte k varu.
- Do misky nalámejte čokoládu, zalijte horkou smetanou a nechejte pár minut odstát. Poté rozmíchejte dohladka.
- Misku zakryjte (třeba poklicí nebo talířem) a umístěte na 8 hodin do lednice.
- Po vychlazení čokoládovou směs prošlehejte a po částech do ní zašlehejte krémový sýr. Vznikne vám hustý krém z bílé čokolády.
Korpus
- Máslo a mléko dejte do hrnce, přiveďte k varu a vsypejte šafrán. Ztlumte teplotu, aby se směs spíš jen prohřívala a nechejte na plotně ještě asi 5 minut. Mléko během této doby získá šafránovou chuť a výrazně žlutou barvu.
- Hrnec stáhněte z plotny a směs nechejte přijít do pokojové teploty.
- Nyní vezměte formu o průměru 18 cm a její dno a boky vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 165 °C.
- Vejce s cukrem a špetkou soli vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny.
- Obě mouky a prášek do pečiva prosijte přes síto, tím se směs provzdušní a nebudou v ní hrudky.
- Do vaječné pěny vmíchejte mouku a také směs mléka a másla. Promíchejte.
- Nalijte do formy, uhlaďte těsto a pečte asi 45 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli už máte upečeno, špejle musí z těsta vyjít suchá.
- Nechejte korpus vychladnout a pak ho prořízněte na 3 pláty.
Skládání dortu
- Na talíř položte spodní část korpusu. Natřete ji vrstvou krému a polovinou marmelády.
- Přiklopte horní částí korpusu, opět natřete krém a zbytek marmelády.
- Přiklopte prostřední částí korpusu - tím pádem bude dort nahoře hezky rovný.
- Okraje a vrch dortu natřete krémem a uhlaďte, k tomu nejlépe poslouží cukrářská špachtle.
- Zbylý krém dejte do cukrářského sáčku s hladkou zdobicí špičkou (moje měla průměr 18 mm) a udělejte pusinky.
- Posypejte citronovou kůrou a nechejte dort několik hodin chladit v lednici, aby se všechny chutě lépe propojily.
Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s internetových obchůdkem Saffrania. Děkuji za podporu mého blogu!