Chtěla jsem upéct tak trochu netradiční cheesecake a tak jsem přemýšlela a přemýšlela, jaký by mohl být. Příchutí mě napadla spousta, ale nakonec to vyhrál slaný karamel v kombinaci s krémovou skořicovou náplní a řekla bych, že opravdu stojí za vyzkoušení.
Skořicový cheesecake se slaným karamelem
V kategorii:
Skořicový cheesecake se slaným karamelem
Korpus
- 200 g Bebe sušenek
- 100 g másla
Cheesecake
- 500 g plnotučného vaničkového tvarohu
- 120 g Lučiny
- 120 g cukru moučka
- 1 vrchovatá lžička skořice
- špetka soli
- 3 vejce
Slaný karamel
- 100 g cukru krystal
- 30 ml vody 70 ml smetany ke šlehání
- 45 g másla nakrájeného na malé kousky
- 1/2 - 1 lžička soli podle chuti
borůvky na ozdobu
- Všechny suroviny si asi hodinu předem vytáhněte z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
- Pečicí formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem.
- V mixéru rozdrťte sušenky a máslo rozpusťte. Smíchejte a směs podobnou mokrému písku vtlačte na dno formy. Dejte ztuhnout do lednice.
- Troubu předehřejte na 155 – 160 stupňů a na dno trouby umístěte nádobku s vodou, aby v troubě byla správná vlhkost.
- Vyšlehejte tvaroh, Lučinu, cukr, skořici a sůl do hladkého krému. Opatrně a na nejnižší rychlost po jednom zašlehejte vejce.
- Náplň nalijte na vychlazený sušenkový základ a několikrát s formou bouchněte o kuchyňský stůl, abyste odstranili případné bublinky vzduchu.
- Pečte cheesecake 30 – 35 minut. Je hotový ve chvíli, kdy se při poklepání na bok formy chvěje jako želé. V lednici pak ještě ztuhne.
- Vypněte troubu, pootevřete dvířka trouby a nechejte v ní cheesecake asi půl hodiny vychladnout. Poté přemístěte do lednice a nechejte chladit alespoň dvě hodiny, než koláč přelijete karamelem.
- Karamel. Do hrnce dejte cukr a vodu a nechejte na nízké teplotě rozpustit, trvá to tak 10 minut. Během vaření nemíchejte! Až bude cukr hezky hnědý, stáhněte hrnec z ohně a přidejte máslo nakrájené na malé kousky. Vraťte zpátky na plotnu a malým pramínkem přilévejte smetanu. Vyvolá to prudkou chemickou reakci, tak pozor, ať se nespálíte. Promíchejte, nechejte prohřát a přidejte sůl.
- Horký karamel nechejte čtvrt hodiny vychladnout, sem tam promíchejte, a poté jej přeceďte přes sítko, aby se odstranily případné hrudky cukru.
- Až je karamel jen teplý a trochu ztuhnul, přelijte ho přes cheesecake a nechejte chladit ještě alespoň 6 hodin, ideálně však přes noc.
- Nakonec ozdobte borůvkami.