Švédští skořicoví šneci "kanelbullar" zadělávaní den předem

V kategoriích:

4. října se ve Švédsku slaví den skořicových šneků neboli Kanelbullens dag. V každé pekárně to voní po skořici a kávě, tahle kombinace je naprosto švédská.

Letos pro vás mám recept ze Saltå Kvarn, který se zadělává den dopředu. Šnečci pak budou vláčnější a déle vydrží. V receptu jsem mírně ubrala cukru, protože mi přišli až přeslazení. Tak to ale ve Švédsku bývá.

V receptu používám špaldovou mouku, ale pokud ji nemáte po ruce, můžete použít i klasickou hladkou.

Švédští skořicoví šneci "kanelbullar" zadělávaní den dopředu

asi 20 kousků

Den 1

  • 300 ml mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 30 g čerstvých nebo 10 g sušených kvasnic
  1. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné (nesmí být horké, jinak vám kvasnice umřou), přidejte do něj kvasnice a rozmíchejte.
  2. Přisypejte hladkou mouku a vypracujte lepivé těsto, nejlépe to půjde v kuchyňském robotu.
  3. Misku s těstem překryjte potravinářskou fólií a nechejte odpočívat v lednici 12 - 24 hodin.

Den 2

  • vykynuté těsto z lednice (opravdu lepivá věc)
  • 75 g másla v pokojové teplotě
  • 1 vejce
  • 75 g třtinového cukru
  • 5 - 8 g soli
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • vejce na potření
  • perlový nebo krystalový cukr na posypání
  1. V kuchyňském robotu smíchejte těsto z lednice, máslo, vejce, cukr, sůl, kardamom, mouku a vanilkový cukr a vypracujte hladké a celkem hutné těsto. Nechejte propracovávat alespoň 5 minut.
  2. Těsto vyklopte na pomoučený kuchyňský vál a pod utěrkou nechejte půl hodiny odpočívat. V této fázi těsto zatím nijak viditelně nekyne. Mezitím si připravte náplň.

Náplň

  • 125 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 15 g skořice
  • 60 g hladké mouky

Máslo rozpusťte jen tak napůl (část bude tekutá, zbytek bude ještě držet původní tvar). Lžící máslo rozmíchejte. Přidejte cukr, skořici a mouku a smíchejte, dokud není celá směs kompaktní.

  1. Zpět ke šnečkům. Těsto rozválejte na obdélník o rozměrech cca 30x60 cm. Rovnoměrně potřete náplní.
  2. Nyní těsto složte jako dopisní papír - natřikrát. Hezky to ve svém videu ukazuje švédský pekař Martin Johansson.
  3. Z těsta krájejte asi 1,5 cm široké pásky a stočte je do tvaru uzlíků. Pro inspiraci opět přidávám video Martina Johanssona.
  4. Šnečky přemístěte na dva plechy vyložené pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechejte kynout asi dvě hodiny, dokud nezdvojnásobí svou velikost. Doba kynutí závisí na teplotě - čím tepleji doma máte, tím rychleji vykynou. Proto je doporučuji umístit někam poblíž topení, ale ne přímo na topení, to by se roztekli.
  5. Až jsou šnečci vykynutí, předehřejte horkovzdušnou troubu na 200 stupňů. Šnečky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte cukrem.
  6. Pečte 10 - 15 minut dozlatova.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny