4. října se ve Švédsku slaví den skořicových šneků neboli Kanelbullens dag. V každé pekárně to voní po skořici a kávě, tahle kombinace je naprosto švédská.
Letos pro vás mám recept ze Saltå Kvarn, který se zadělává den dopředu. Šnečci pak budou vláčnější a déle vydrží. V receptu jsem mírně ubrala cukru, protože mi přišli až přeslazení. Tak to ale ve Švédsku bývá.
V receptu používám špaldovou mouku, ale pokud ji nemáte po ruce, můžete použít i klasickou hladkou.
Švédští skořicoví šneci "kanelbullar" zadělávaní den dopředu
asi 20 kousků
Den 1
- 300 ml mléka
- 300 g hladké mouky
- 30 g čerstvých nebo 10 g sušených kvasnic
- Mléko ohřejte, aby bylo vlažné (nesmí být horké, jinak vám kvasnice umřou), přidejte do něj kvasnice a rozmíchejte.
- Přisypejte hladkou mouku a vypracujte lepivé těsto, nejlépe to půjde v kuchyňském robotu.
- Misku s těstem překryjte potravinářskou fólií a nechejte odpočívat v lednici 12 - 24 hodin.
Den 2
- vykynuté těsto z lednice (opravdu lepivá věc)
- 75 g másla v pokojové teplotě
- 1 vejce
- 75 g třtinového cukru
- 5 - 8 g soli
- ½ lžičky mletého kardamomu
- 250 g hladké špaldové mouky
- 1 lžička vanilkového cukru
- vejce na potření
- perlový nebo krystalový cukr na posypání
- V kuchyňském robotu smíchejte těsto z lednice, máslo, vejce, cukr, sůl, kardamom, mouku a vanilkový cukr a vypracujte hladké a celkem hutné těsto. Nechejte propracovávat alespoň 5 minut.
- Těsto vyklopte na pomoučený kuchyňský vál a pod utěrkou nechejte půl hodiny odpočívat. V této fázi těsto zatím nijak viditelně nekyne. Mezitím si připravte náplň.
Náplň
- 125 g másla
- 100 g cukru krupice
- 15 g skořice
- 60 g hladké mouky
Máslo rozpusťte jen tak napůl (část bude tekutá, zbytek bude ještě držet původní tvar). Lžící máslo rozmíchejte. Přidejte cukr, skořici a mouku a smíchejte, dokud není celá směs kompaktní.
- Zpět ke šnečkům. Těsto rozválejte na obdélník o rozměrech cca 30x60 cm. Rovnoměrně potřete náplní.
- Nyní těsto složte jako dopisní papír - natřikrát. Hezky to ve svém videu ukazuje švédský pekař Martin Johansson.
- Z těsta krájejte asi 1,5 cm široké pásky a stočte je do tvaru uzlíků. Pro inspiraci opět přidávám video Martina Johanssona.
- Šnečky přemístěte na dva plechy vyložené pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechejte kynout asi dvě hodiny, dokud nezdvojnásobí svou velikost. Doba kynutí závisí na teplotě - čím tepleji doma máte, tím rychleji vykynou. Proto je doporučuji umístit někam poblíž topení, ale ne přímo na topení, to by se roztekli.
- Až jsou šnečci vykynutí, předehřejte horkovzdušnou troubu na 200 stupňů. Šnečky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte cukrem.
- Pečte 10 - 15 minut dozlatova.