Vanilkový cheesecake s borůvkovou pěnou
Krémový vanilkový cheesecake s korpusem, který chutná jako slaný karamel, lehounkou pěnou z borůvek a hoblinkami bílé čokolády. Můj dnešní recept je velká dobrota!

Pár poznámek k receptu:
- Korpus je ze sušenek Lotus, ke kterým přidávám sůl, korpus díky tomu chutná jako slaný karamel. Sůl můžete vynechat nebo jí dát méně, jestli to není váš šálek kávy.
- Použila jsem lesní borůvky, které mají ve srovnání se těmi kanadskými výraznější chuť. Můžete použít jak čerstvé, tak mražené.
- Místo borůvek můžete použít i maliny nebo rybíz.
- Místo vanilky lze použít kardamom, bude stačit 1/4 lžičky.
- Pokud jste cheesecake nikdy dřív nepekli, přečtěte si nejdřív článek Jak upéct dokonalý cheesecake, který je plný rad, aby se vám cheesecake vždy povedl!


Vanilkový cheesecake s borůvkovou pěnou
Korpus
- 330 g sušenek Lotus
- 85 g másla
- velká špetka soli
Vanilková náplň
- 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 300 g krémového sýra (Lučina, Philadelphia apod.)
- 150 ml smetany ke šlehání
- 120 g moučkového cukru
- zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
- špetka soli
- 4 vejce
- 50 g borůvek
Borůvková pěna
- 150 g borůvek
- 30 g moučkového cukru
- 1,5 plátku želatiny (2,5 g)
- 200 ml smetany ke šlehání
Na dokončení
- 40 g bílé čokolády
Korpus
- Dno dortové formy o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem.
- Sušenky na korpus rozemelte najemno, máslo rozpusťte.
- V misce promíchejte sušenky, máslo a sůl a vzniklou směs, která připomíná mokrý písek, natlačte na dno a boky formy do výšky asi 2,5 cm. Dejte na hodinu ztuhnout do lednice.
Náplň
- Suroviny na náplň vytáhněte z lednice alespoň 2 hodiny před pečením, aby stihly dojít do pokojové teploty. Jinak by se náplň mohla srazit.
- Troubu předehřejte na 160 stupňů, program rovnoměrné pečení shora i zdola. Na dno trouby umístěte malý hrnec s vodou, který při pečení dodá potřebnou páru.
- Náplň na cheesecake míchám ručně kovovou metličkou, ale můžete použít i mixér. Do misky dejte tvaroh, krémový sýr, smetanu, cukr, vanilku a sůl. Míchejte, dokud směs není hladká, bez hrudek a vanilka musí být dobře rozmíchaná.
- Nakonec přidejte vejce a v této chvíli už opravdu promíchejte ručně. Mixér by do směsi vešlehal vzduch a cheesecake by se při pečení zbytečně nafouknul, což je nežádoucí.
- Přidejte borůvky a lehounce je vmíchejte do náplně.
- Náplň nalijte na vychlazený korpus a nechejte 5 minut odstát, během této doby se na povrchu mohou objevit vzduchové bublinky. Abyste je odstranili, bouchněte s formou několikrát o kuchyňskou linku.
- Cheesecake položte na plech a i s ním vložte do trouby - sušenky Lotus pouštějí hodně másla a rozhodně ho nechcete umývat ze dna trouby. Vložte do trouby a pečte 45 - 55 minut. Upečený koláč poznáte tak, že okraje budou upečené, ale prostředek se bude chvět trochu jako želé.
- Vypněte troubu, její dvířka pootevřete a koláč takto nechejte alespoň hodinu chladnout. Tím předejdete popraskání koláče na povrchu.
- Koláč přemístěte na linku, nechejte ho stát další hodinu, poté ho alespoň na 5 hodin umístěte chladnout do lednice.
- Pomocí cukrářské špachtle nebo úzkého nožíku odřízněte okraj cheesecaku od bočnice formy, sundejte ji a koláč ze dna formy opatrně sesuňte na talíř, na kterém ho budete servírovat. Bočnici opět nasaďte.
Borůvková pěna
- Borůvky nasypejte do hrnce spolu s cukrem a nechejte přijít k varu. Odstavte a tyčovým mixérem rozmixujte na hladké pyré.
- Želatinu namočte do misky se studenou vodou a nechejte 10 minut nabobtnat, pak želatinu vyždímejte a přidejte do hrnce s horkým borůvkovým pyré. Rozmíchejte dohladka. Pyré nechejte zchladnout, aby bylo vlažné.
- Smetanu ušlehejte do podoby polotuhé šlehačky.
- Šlehačku opatrně promíchejte s vlažným borůvkovým pyré, vlijte na cheesecake, uhlaďte a vložte na 2-4 hodiny chladit do lednice.
- Pomocí cukrářské špachtle nebo úzkého nožíku odřízněte okraj cheesecaku od bočnice formy a sundejte ji.
- Pomocí škrabky na brambory vytvořte hoblinky z bílé čokolády a posypejte jimi povrch koláče.
- Hotovo! Cheesecake snězte během tří dnů.