Minulý týden jsem pekla arašídovo-čokoládový koláč. Korpus je nadýchaný a plný arašídů, v krému zase najdete arašídové máslo s karamelovou čokoládou. Koláč je navíc bezlepkový. Pokud stejně jako já zbožňujete arašídové máslo, tento koláč bude váš šálek kávy.
V receptu používám arašídové máslo s karamelovou bílou čokoládou z malé italské čokoládovny, které jsem dostala na vyzkoušení od Protein&Co. Musím říct, že tohle máslo je moc dobré, jemně sladké a hodí se i do mojí oblíbené ovesné kaše, na lívance nebo jen tak samotné na lžičku. V internetovém obchodě Protein&Co. najdete kromě spousty druhů oříškových másel hlavně sportovní výživu a další zdravé potraviny (třeba i na pečení). Za mě však vedou ta ořechová másla, z příchutí je pořádně těžké si vybrat!
Pokud arašídy nejsou vaše oblíbené oříšky, můžete je vyměnit za lískové. V tom případě bych také použila lískooříškové máslo do krému.
Arašídovo-čokoládový koláč
10-12 kousků
Korpus
- 150 g pražených nesolených arašídů
- 2 vejce vel. M
- 80 g třtinového cukru
- 20 g kukuřičného škrobu
- špetka soli
Krém
Na ozdobu
- pražené nesolené arašídy, mleté arašídy, himalájská nebo vločková sůl, lyofilizované brusinky a maliny
- Dortovou formu o průměru 18-20 cm vyložte pečicím papírem (dno i boky formy). Troubu předehřejte na 165°C
- Arašídy dejte do mixéru a namelte na jemnou mouku. Pozor, ať je nemixujete příliš dlouho, rychle by se z nich stalo arašídové máslo. Lžíci arašídové mouky si odložte na ozdobu hotového koláče.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. V jiné misce promíchejte arašídovou mouku se škrobem a solí a ručně vmíchejte do našlehaných vajec.
- Těsto nalijte do formy a pečte přibližně 30-35 minut, podle toho, jak silně peče vaše trouba. Že je korpus upečený poznáte tak, když do něj zabodnete špejli - musí vyjít ven čistá a suchá.
- Korpus nechejte ve formě vychladnout a poté si připravte krém.
- Mascarpone šlehejte, aby bylo hladké a nebyly v něm hrudky. Zašlehejte arašídovo-karamelové máslo.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, nechejte zchladnout a vmíchejte do krému.
- Čokoládový krém nalijte na korpus, uhlaďte a nechejte 2-3 hodiny chladit v lednici.
- Z hotového koláče opatrně odstraňte formu a papír (dělám to tak, že tenkým ostrým nožem projedu mezi bočnicí formy a papírem, odstraním bočnici a papír sloupnu, pak koláč položím na servírovací talíř a opatrně vytáhnu spodek formy se spodním papírem)
- Koláč ozdobte arašídovou moukou, půlkami arašídů, solí a ovocem. Skladujte v lednici, kde vydrží asi 5 dní.
Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s Protein&Co., děkuji za sponzorování mého blogu.