Můj blog dneska slaví své 6. narozeniny! Nemůžu ani uvěřit tomu, že uběhlo tolik let od chvíle, co jsem publikovala první recept. Na oslavu jsem pro vás upekla bezlepkový levandulový dort s lesními borůvkami a krémem z mascarpone a lemon curd, který vznikl ve spolupráci se značkou Schär.
Před nedávnem mě oslovila italská značka bezlepkových produktů Schär, jestli bych s jejich moukami nepřipravila nějaký recept. Mouka, kterou v receptu používám, je Mix C (Mix Pâtisserie) a je vhodná na sladké pečení. Pokud Mix C nemůžete sehnat, použijte jinou bezlepkovou mouku, například Nomix. Určitě ji nenahrazuje hladkou pšeničnou, tak se totiž chová jinak.
Mix C od Schär je bezlepková mouka složená z kukuřičné mouky, kukuřičného škrobu a karubinu (zahušťovadla). Z mouky se peklo moc hezky, korpus byl kompaktní, dobře držek pohromadě a nedrobil se. Jedinou výtku mám k balení mouky - je totiž v plastovém pytlíčku.
Bezlepkový levandulový dort s borůvkami a lemon curd
10-12 porcí
Korpus
- 100 ml plnotučného mléka
- 3 lžičky sušené levandule
- 30 g másla v pokojové teplotě
- 30 ml slunečnicového oleje
- 150 g krupicového cukru
- 3 vejce velikosti M
- 220 g bezlepkové mouky Mix C
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
Lemon curd
- 100 ml citronové šťávy
- 150 g moučkového cukru
- 2 vejce velikosti M
- 100 g másla nakrájeného na kousky
Krém
- 250 g mascarpone
- 150 ml 40% smetany ke šlehání
- 200-250 g lemon curd, podle chuti
- 150 g lesních borůvek
- kytičky na ozdobu
- Máslo a vejce vytáhněte z lednice alespoň dvě hodiny před pečením, aby suroviny získaly pokojovou teplotu.
- Dno i boky dortové formy o průměru 16 cm vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160 °C.
- Korpus. Mléko nalijte do hrnce, přiveďte k varu, přisypejte levanduli a nechejte pobublávat asi 5-10 minut, dokud mléko nezíská levandulovou chuť. Přeceďte přes sítko a nechejte zchladnout.
- V míse vyšlehejte máslo, olej a cukr do světlé směsi, poté po jednom zašlehávejte vejce.
- Mouku, prášek do pečiva a sůl prosejte do vaječné směsi, přidejte levandulové mléko a promíchejte. Pokud je těsto příliš řídké, nechejte ho minutku dvě odstát a poté opět vyzkoušejte jeho hustotu - mělo by maličko zhoustnout. Pokud ne, přidejte ještě lžíci bezlepkové mouky.
- Těsto nalijte do formy a pečte 50-60 minut. Poté vyzkoušejte špejlí jestli už je prostředek korpusu hotový - špejle musí z těsta vyjít suchá.
- Korpus nechejte vychladnout a mezitím si připravte lemon curd.
- Lemon curd. Citronovou šťávu, cukr a vejce dejte do hrnce a na mírném plameni a za stálého míchání zahřívejte asi dvě minuty. Poté vmíchejte máslo krájené na malé kousky a vařte ještě několik minut, směs během této doby zhoustne do podoby pudinku.
- Lemon curd propasírujte přes sítko, nechejte zchladnout v pokojové teplotě a poté ji přemístěte vychladit do lednice, kde ještě víc ztuhne.
- Krém. Mascarpone a šlehačku vyšlehejte dotuha, poté vmíchejte lemon curd a opět zašlehejte.
- Skládání dortu. Pomocí dlouhého a ostrého zoubkovatého nože rozřízněte korpus na tři stejně široké části. Vyboulený vršek můžete úplně odříznout.
- Spodní část korpusu umístěte na servírovací talíř, potete ji třetinou krému a posypejte polovinou borůvek. Přiklopte další částí korpusu, potřete druhou třetinou krému a posypejte zbylými borůvkami. Nakonec přiklopte posledním korpusem, potřete zbylým krémem, uhlaďte boky i vršek dortu a dejte alespoň na dvě hodiny vychladit do lednice - osobně doporučuji nechat dort v lednici alespoň 8 hodin nebo přes noc, aby se všechny chutě spojily a dort se stal vláčnějším.
- Před podáváním ozdobte kytičkami a servírujte. Dort vydrží v lednici přibližně dva dny.
Přečtěte si také můj e-book o tom, jak upéct dokonalý dort! Je plný mých ozkoušených rad, aby se vám dorty vždycky povedly.
Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s italskou značkou bezlepkových produktů Schär, děkuji za sponzorování mého blogu.