Bezlepkový mandlový jahodový dort & Midsommar

V kategoriích:

Letní slunovrat midsommar patří Švédku mezi jednu z nejvýznamnějších událostí v roce a letos připadá na 19. a 20. 6. Švédové oslavují vítězství světla nad temnotou, tančí a zpívají. K oslavě letního slunovratu neodmyslitelně patří šlehačkový dort s prvními švédskými jahodami. Tento dort je navíc bezlepkový s korpusy, které připomínají nadýchanou pavlovu.

K létu ve Švédsku neodmyslitelně patří oslava letního slunovratu. V den letní rovnodennosti midsommar, která připadá na 21. června, Švédové oslavují vítězství světla nad temnotou a dobra nad zlem. V současnosti se letní slunovrat midsommar slaví v týdnu mezi 20. a 26. červnem, vždy v pátek nejblíže svatojánské noci.

Letní slunovrat midsommar je jedna z největších slavností v roce. Po celém Švédsku se staví májky midsommarstång zdobené březovými větvičkami, okolo kterých se tančí a zpívá. Mladé dívky trhají letní květiny a pletou si z nich věnce do vlasů.

Noc letního slunovratu je opředená mnoha pověrami. Dříve lidé věřili, že byliny mají větší moc a hranice mezi světem živých a mezi nadpřirozenem je mnohem tenčí než kdykoli jindy. Stará pověst praví, že pokud neprovdaná dívka o této noci a v naprostém tichu nasbírá sedm druhů květin a položí si je pod polštář, ukáže se jí ve snu její budoucí muž.

Tradiční jídlo, které se na midsommar podává, je naložený sleď sill s novými bramborami färskpotatis, koprem dill a crème fraîche. Na stole se může objevit také losos lax a švédské masové kuličky köttbullar. Švédové pijí pivo öl a pálenku brännvin a před každou skleničkou se hromadně zpívá pijácká píseň Helan går.

Jako dezert se servírují první švédské jahody jordgubbar ve spoustě podob – samotné, se šlehačkou nebo v dortu zvaném midsommartårta.

Bezlepkový mandlový dort s jahodami k letnímu slunovratu 

Mandlové korpusy

  • 150 g mandlové mouky
  • 5 bílků
  • špetka soli
  • 180 g cukru krystal


Krém

  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 250 ml 40% smetany ke šlehání
  • 30 g cukru moučka
  • 300 g jahod
  • pár lístků máty na ozdobu
  1. Dva plechy na pečení vyložte pečicím papírem a na každý z nich nakreslete kruh o průměru přibližně 20–23 cm. 
  2. Troubu předehřejte na 160 °C.  
  3. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do polotuha, poté postupně přisypávejte cukr a šlehejte, až vznikne tuhý a nadýchaný sníh. Trvá to 5–10 minut. 
  4. Přisypejte mleté mandle a ručně je vmíchejte do bílků.
  5. Těsto rovnoměrně rozdělte na plechy a rozetřete do tvaru kruhů. Pečte 30–35 minut, dokud pláty nezezlátnou. Pozor, aby se nepřipálily. 
  6. Vytáhněte pláty z trouby, nechejte je vychladnout na plechu a pak opatrně odstraňte papír.
  7. Krém. Oba druhy smetany a cukr dejte do mísy a šlehejte, dokud celá směs nezhoustne do podoby krému.
  8. Jahody omyjte a nakrájejte na plátky nebo na měsíčky.
  9. První mandlový plát přemístěte na servírovací tác a potřete polovinou krému. Posypejte částí jahod a přiklopte druhým korpusem.
  10. Dort potřete druhou polovinou šlehačky. Ozdobte jahodami, lístky máty a nechejte hodinu až dvě chladit v lednici.
  11. Mandlový dort snězte ještě týž den. 

Tento recept najdete v mojí knize FIKA, sladká švédská kuchařka.

FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařka je plná těch nejlepších švédských receptů, které znám.

Objednávky kuchařky Fika