Vítejte u celoroční série receptů, ve které spolu projdeme rokem švédského jídla. Každý měsíc si upečeme jeden tradiční sladký recept, který v daném měsíci slaví svůj den.
V červnu se ve Švédsku slaví letní slunovrat midsommar, který letos připadá na pátek 20. června. Švédové na jeho oslavu pečou dort s jahodami – a i my si společně jeden upečeme.
Letní slunovrat midsommar je jedna z nejkrásnějších švédských slavností, kterou můžete zažít. Dny jsou nekonečně dlouhé a slunce téměř nezapadá. Švédi oslavují vítězství světla nad temnotou.
Midsommar se slaví v týdnu od 19. do 25. června, vždy v pátek nejblíže svatojánské noci. Ta nastává v noci z 23. na 24. června na svátek Jana Křtitele. V minulosti lidé věřili, že tato noc je plná kouzel a hranice mezi magickým světem je tenčí než kdy jindy. Pokud neprovdaná dívka o svatojánské noci a za naprostého ticha natrhá 7 nebo 9 druhů lučních květin a dá si je pod polštář, ve snu by se jí měl zjevit její budoucí muž.
K oslavě slunovratu se často sejde celá komunita. Na louce postaví májku midsommarstång, ozdobí ji zelenými větvičkami a s květinovými věnci na hlavách kolem ní tančí, zpívají a hrají společenské hry. Midsommar je jeden velký piknik a oslava v jednom.
Tradiční jídlo, které se na midsommar podává, je naložený sleď sill s novými bramborami färskpotatis, koprem dill a crème fraîche. Na stole se může objevit také losos lax a švédské masové kuličky köttbullar. Švédové pijí pivo öl a pálenku brännvin a před každou skleničkou se hromadně zpívá pijácká píseň Helan går.
Jako dezert se servírují první švédské jahody jordgubbar ve spoustě podob – samotné, se šlehačkou nebo v dortu zvaném midsommartårta.
Neexistuje jeden tradiční recept na dort k oslavě slunovratu. Nejčastěji jde o piškotový korpus se šlehačkou a nesmí v něm chybět jahody. Ve všech mých kuchařkách (kromě Kynutého těsta) najdete recepty, které můžete ke slunovratu upéct. Ten, který budeme péct společně, je z kuchařky Dorty.

Poznámky k receptu
- Korpus je jeden z nejnadýchanějších piškotů, které jsem kdy upekla. Díky tmavému cukru má až karamelový nádech. Snoubí se s jahodami naloženými v medu a pomerančové šťávě. Krém z ricotty vše doplňuje svou tradiční zrnitou strukturou. A celé dohromady je to prostě perfektní!
- Dort jsem tentokrát pekla ve formě o průměru 20 cm a rozkrojila jsem ho na 3 vrstvy. V kuchařce Dorty jsem ho pekla ve formě o průměru 18 cm, tím pádem jsem dort zvládla rozkrojit na 4 části. Použijte tu formu, kterou máte doma.
- Těsto je nadýchané a při pečení hodně nabude, proto je důležité vyložit boky formy papírem, který bude formu alespoň o 2 cm přesahovat. Jinak by těsto při pečení mohlo z formy vytéct.
- Vyšlehaný krém se vám může zdát příliš řídký, ale na dortu ztuhne, provhlčí ho a dort bude opravdu vláčný. Je potřeba nechat dort odležet, jak je napsáno v receptu.
- Aby měl dort rovné strany, skládala jsem ho dohromady v bočnici formy, kterou jsem vyložila pečicím papírem. A tam jsem ho také přes noc nechala ztuhnout. Stejně dobře dort poskládáte podle popisu v kuchařce, kdy na sebe jednotlivé vrstvy krému a korpusu vrstvíte přímo, bez jakékoli bočnice. Je jen na vás, co je vám příjemnější.

- O švédském letním slunovratu jsem povídala také v díle podcastu, pojďte si ho poslechnout!

A tady je tentýž dort, jak ho najdete v kuchařce Dorty.