Rok švédského pečení – dort k letnímu slunovratu

V kategoriích:

Vítejte u celoroční série receptů, ve které spolu projdeme rokem švédského jídla. Každý měsíc si upečeme jeden tradiční sladký recept, který v daném měsíci slaví svůj den. 

V červnu se ve Švédsku slaví letní slunovrat midsommar, který letos připadá na pátek 20. června. Švédové na jeho oslavu pečou dort s jahodami – a i my si společně jeden upečeme.


Letní slunovrat midsommar je jedna z nejkrásnějších švédských slavností, kterou můžete zažít. Dny jsou nekonečně dlouhé a slunce téměř nezapadá. Švédi oslavují vítězství světla nad temnotou.

Midsommar se slaví v týdnu od 19. do 25. června, vždy v pátek nejblíže svatojánské noci. Ta nastává v noci z 23. na 24. června na svátek Jana Křtitele. V minulosti lidé věřili, že tato noc je plná kouzel a hranice mezi magickým světem je tenčí než kdy jindy. Pokud neprovdaná dívka o svatojánské noci a za naprostého ticha natrhá 7 nebo 9 druhů lučních květin a dá si je pod polštář, ve snu by se jí měl zjevit její budoucí muž. 

K oslavě slunovratu se často sejde celá komunita. Na louce postaví májku midsommarstång, ozdobí ji zelenými větvičkami a s květinovými věnci na hlavách kolem ní tančí, zpívají a hrají společenské hry. Midsommar je jeden velký piknik a oslava v jednom.

Tradiční jídlo, které se na midsommar podává, je naložený sleď sill s novými bramborami färskpotatis, koprem dill a crème fraîche. Na stole se může objevit také losos lax a švédské masové kuličky köttbullar. Švédové pijí pivo öl a pálenku brännvin a před každou skleničkou se hromadně zpívá pijácká píseň Helan går.

Jako dezert se servírují první švédské jahody jordgubbar ve spoustě podob – samotné, se šlehačkou nebo v dortu zvaném midsommartårta.

Neexistuje jeden tradiční recept na dort k oslavě slunovratu. Nejčastěji jde o piškotový korpus se šlehačkou a nesmí v něm chybět jahody. Ve všech mých kuchařkách (kromě Kynutého těsta) najdete recepty, které můžete ke slunovratu upéct. Ten, který budeme péct společně, je z kuchařky Dorty

Poznámky k receptu

  • Korpus je jeden z nejnadýchanějších piškotů, které jsem kdy upekla. Díky tmavému cukru má až karamelový nádech. Snoubí se s jahodami naloženými v medu a pomerančové šťávě. Krém z ricotty vše doplňuje svou tradiční zrnitou strukturou. A celé dohromady je to prostě perfektní!
  • Dort jsem tentokrát pekla ve formě o průměru 20 cm a rozkrojila jsem ho na 3 vrstvy. V kuchařce Dorty jsem ho pekla ve formě o průměru 18 cm, tím pádem jsem dort zvládla rozkrojit na 4 části. Použijte tu formu, kterou máte doma.
  • Těsto je nadýchané a při pečení hodně nabude, proto je důležité vyložit boky formy papírem, který bude formu alespoň o 2 cm přesahovat. Jinak by těsto při pečení mohlo z formy vytéct.
  • Vyšlehaný krém se vám může zdát příliš řídký, ale na dortu ztuhne, provhlčí ho a dort bude opravdu vláčný. Je potřeba nechat dort odležet, jak je napsáno v receptu.
  • Aby měl dort rovné strany, skládala jsem ho dohromady v bočnici formy, kterou jsem vyložila pečicím papírem. A tam jsem ho také přes noc nechala ztuhnout. Stejně dobře dort poskládáte podle popisu v kuchařce, kdy na sebe jednotlivé vrstvy krému a korpusu vrstvíte přímo, bez jakékoli bočnice. Je jen na vás, co je vám příjemnější.
  • O švédském letním slunovratu jsem povídala také v díle podcastu, pojďte si ho poslechnout!

A tady je tentýž dort, jak ho najdete v kuchařce Dorty.

Korpus

  • 100 g třtinového cukru
  • 20 g cukru muscovado
  • nastrouhaná kůra z 1/2 bio pomeranče
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 80 g hladké mouky
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička prášku do pečiva (8 g)
  • 50 g jahod

Naložené jahody

  • 20 ml pomerančové šťávy
  • 20 ml medu
  • 200 g jahod

Krém

  • 400 g ricotty
  • 200 ml 33% smetany ke šlehání (pro stabilnější krém použijte 40% smetanu)
  • 30 g moučkového cukru

Korpus

  1. Dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem. Papír by měl formu přesahovat přibližně o 2 cm, protože těsto při pečení nabude na objemu.
  2. Troubu předehřejte na 165 °C. 
  3. Do mísy, ve které budete šlehat těsto, nasypejte oba druhy cukrů, přidejte kůru z pomeranče, sůl a pomocí prstů rozemněte, aby v muscovadu nebyly hrudky. Také se tím uvolní citrusové aroma z kůry.
  4. Přidejte vejce a šlehejte 5–10 minut, dokud nevznikne nadýchaná a lehounká pěna.
  5. Do jiné misky prosejte mouku, škrob, prášek do pečiva a promíchejte.
  6. Jahody nakrájejte na drobné kostičky, asi 3x3 mm.
  7. Do vaječné směsi nasypejte mouku a pomocí stěrky ručně promíchejte. Míchejte pomalu, aby vaječná pěna neztratila svůj objem.
  8. Nakonec přidejte jahody a opět promíchejte.
  9. Těsto vlijte do formy, na povrchu uhlaďte a pečte 40-45 minut, poté vyzkoušejte špejlí, jestli už je upečeno.
  10. Hotový korpus nechejte hodinu chladnout ve formě a poté ho přemístěte na cukrářskou mřížku.

Naložené jahody

  1. V misce promíchejte pomerančovou šťávu s medem.
  2. Jahody nakrájejte na tenké plátky, vložte do misky a promíchejte.
  3. Naložené jahody vložte do lednice a nechejte alespoň hodinu odstát.

Krém

  1. V mixéru vyšlehejte ricottu, smetanu a cukr do podoby krému.

Skládání dortu

  1. Dortový korpus rozřízněte na 3 pláty (nebo na 4, pokud jste pekli ve formě o průměru 18 cm). 
  2. Spodní část korpusu položte na servírovací talíř a polijte ji lžící šťávy z naložených jahod. Na korpus rozetřete část krému, přidejte 2 lžíce naložených jahod a přiklopte vrchní částí korpusu.
  3. Pokračujte, dokud nemáte poskládaný celý dort. Jako horní plát použijte ten prostřední, díky tomu bude dort na povrchu rovný.
  4. Dort vložte do lednice, zakryjte ho poklopem (třeba z mikrovlnky), aby na okrajích nepopraskal a nechejte ho odležet několik hodin, ideálně však přes noc.
  5. Hotový dort ozdobte jedlými květinami a snězte během 2 dnů.

Tak co, pustíte se do pečení? Pokud ano, nezapomeňte své dorty nasdílet na sociální sítě s hashtagy #RokSvedskehoPeceni a #devceuplotny, abych se také mohla pokochat 💗.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny