Když se probírám svými staršími recepty na blogu, vidím, že téměř každý rok jsem upekla něco z dýně. Ani letos tomu nebude jinak. Mám pro vás dýňové cupcakes, co voní po skořici, jsou plněné lískooříškovým máslem, nahoře sedí čepice z čokoládového krému a zdobené jsou lyofilizovanými brusinkami. Podzim je za dveřmi!
Dýňové cupcakes jsem připravila ve spolupráci se Světem plodů, kam pravidelně chodím pro ořechy a sušené ovoce. Všechno mají tak dobré! Můj Jeníček zase zbožňuje jejich lyofilizované (mrazem sušené) ovoce, třeba maliny, fíky a banány u nás hned zmizí. A do brusinek se teď pustila i malá Elsa.
V tomto receptu používám voňavou cejlonskou skořici, lískooříškovou pastu (máslo), které bych se mohla ujíst, mléčnou čokoládu do krému a křupavé sladko-kyselo-hořké lyofilizované brusinky. V kombinaci s dýňovým těstem je to dobrota.
Do receptu budete potřebovat dýňové pyré. Je úplně na vás, kterou dýni zvolíte. Já jsem pyré připravila z dýně hokkaido, která těstu dodá výrazně oranžové zbarvení. Ráda používám i máslovou dýni, která má velmi jemnou chuť a těsto získá jen takový nádech do oranžova.
Dýňové pyré připravíte tak, že s trochou vody podusíte cca 220 g oloupané dýně nakrájené na kostky. Uvařenou dýni rozmixujete tyčovým mixérem.
Dýňové cupcakes s čokoládovým krémem a lískooříškovým máslem
na 12 kousků
Těsto
- 200 g dýňového pyré (použila jsem hokkaido)
- 75 g másla
- 80 g třtinového cukru
- 15 ml medu
- 2 vejce
- 150 g hladké mouky
- 1 lžička skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
Krém
Na ozdobu
- Máslo a vejce vytáhněte z lednice asi dvě hodiny před pečením, aby měly suroviny pokojovou teplotu.
- Připravte si dýňové pyré a také ho nechejte dojí do pokojové teploty.
- Troubu předehřejte na 165 °C a 12 formiček na cupcakes vyložte papírovými košíčky.
- V míse šlehejte máslo s cukrem a medem, dokud celá směs nezesvětlá a není nadýchaná.
- Zašlehejte vejce, vždy jen jedno, aby se směs nesrazila. Výsledkem bude nadýchaná pěna.
- Do jiné misky prosijte mouku, skořici, prášek do pečiva a promíchejte. Sypkou směs a dýňové pyré přimíchejte k tekutému základu.
- Těstem naplňte košíčky zhruba do 2/3 jejich výška a pečte 20-25 minut. Nechejte vychladnout.
- Nyní je čas na přípravu krému. Smetanu nalijte do hrnce a nechejte ji přijít k varu. Stáhněte z plotny, přidejte čokoládu, máslo, sůl a nechejte pár minut odstát. Poté rozmíchejte dohladka.
- Čokoládovou směs přemístěte do lednice, kde ztuhne do poroby krému, trvá to asi dvě hodiny. Pravidelně promíchávejte metličkou, aby krém tuhnul rovnoměrně.
- Přichází čas cupcakes naplnit. V každém cupcaku vydlabejte malou dírku a naplňte ji lískooříškovým máslem.
- Ztuhlý krém přemístěte do cukrářského sáčku s hladkou zdobicí špičkou (použila jsem špičku o průměru 18 mm) a všechny košíčky ozdobte velkou pusinkou z krému. Dozdobte lyofilizovanými brusinkami a můžete servírovat.
Tento příspěvek vznikl ve spolupráci se Světem plodů, děkuji za podporu mého blogu!