Tento podzim máme kuchyňský parapet plný dýní. Nejčastěji hokkaido, ta je nejlepší jen tak pečená, a taky máslová, ta je zase moc dobrá do koláčů. Připravuju z ní hedvábně hladké pyré, které přidávám třeba do chleba nebo do skořicových šneků.
Dýňové pyré jsem jsem zkoušela přidat do chlebového těsta, ten nám pak vydržel skoro 6 dní vláčný. Pekla jsem skořicové šneky a dýni přidala jak do těsta, tak do náplně (o recept se brzy podělím). Můžete vyzkoušet dýňový koláč s pusinkami, dýňový cheesecake slazený jen medem nebo podzimní dýňový dort. Z pyré jde připravit rychlá omáčka na těstoviny (osmažíte trochu cibule, přidáte pyré, trochu smetany, sůl, pepř a třeba čerstvý tymián a necháte prohřát. Pak už jen stačí smíchat s těstovinami a posypat parmazánem). Možností, jak využít pyré z dýně je opravdu spousta a jsem si jistá, že jich vymyslíte ještě víc, klidně mi je napište do komentářů.
Pyré jsem vařila z máslové dýně. Můžete použít i muškátokvou nebo hokkaido. Dýně hokkaido se sice nemusí loupat, ale pokud pyré potřebuji do pečení, oloupu i ji. Nebo ji vařte se slupkou a po rozmixování propasírujte přes sítko, abyste odstranili zbytky slupek.