Dýňoví skořicoví šneci s pomerančovou glazurou

Dýňové šneky jsem pekla asi už rok a půl zpátky, ale zapomněla jsem si napsat recept. A tak jsem se do nich pustila znova. Dýňové pyré dodá šnekům vláčnost, oranžovou barvu a příjemnou lehce dýňovou chuť.

P.S. Videorecept na tyhle šneky najdete uložený u mého profilu na Instagramu.

V receptu používám hladkou špaldovou mouku. Jestli ji nemáte, nahraďte ji stejným množstvím hladké pšeničné.

Do náplně můžete podle libosti přidat taky ořechy, stačí je nasekat nahrubo a posypat jimi těsto. Skvělé by byly třeba pekany.

Pokud chcete vyzkoušet jinou polevu, u mého receptu na bezlepkové kynuté šneky najdete polevu z krémového sýra.

Jestli jste trpělivé povahy, můžete vyzkoušet studené kynutí. Jde o to, že těsto necháte den až tři odležet v lednici, kde bude zrát a po upečení bude mít po takhle dlouhé době o něco zajímavější chuť. A taky mi tihle šneci přišli víc nadýchaní. Na studeně kynuté těsto použijte jen 12-15 g čerstvých kvasnic, jinak je těsto úplně totožné.

Dýňoví skořicoví šneci s pomerančovou glazurou

Na 1 koláč o průměru 24 cm

Těsto

  • 50 ml plnotučného mléka
  • 20 g čerstvých kvasnic
  • 60 g másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 250 g dýňového pyré z hokkaida nebo máslové dýně
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 420 g hladké špaldové mouky

Náplň

  • 50 g másla
  • 150 g dýňového pyré
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 lžíce skořice
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Pomerančová glazura

  • 50 g moučkového cukru
  • 20 ml pomerančové šťávy
  1. Těsto. V hrnci ohřejte mléko na teplotu lidského těla (tzn. bude vlažné na dotek), rozdrobte do něj kvasnice a rozmíchejte.
  2. Rozpusťte máslo a ve velké míse ho smíchejte s cukrem, dýňovým pyré, solí, skořicí a mlékem s kvasnicemi.
  3. Nakonec přisypejte mouku a ručně nebo v robotu vypracujte vláčné těsto. Pokud příliš lepí, přidejte ještě trošku mouky.
  4. Z těsta vytvarujte kouli, poprašte moukou a pod utěrkou nechejte hodinu až hodinu a půl kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Mezitím si připravte náplň. Rozpusťte máslo a promíchejte ho s ostatními ingrediencemi. Náplň odložte asi na půl hodiny do lednice, kde lehce ztuhne.
  6. Troubu předehřejte na 190 °C.
  7. Vykynuté těsto vyválejte na plát o rozměrech přibližně 60x30 cm a tloušťce 2-3mm. 
  8. Potřete náplní, zarolujte do rolády a krájejte z ní 4-5 cm dlouhé kousky. 
  9. Šneky skládejte do koláčové formy a nechávejte mezi nimi rozestupy, protože ještě nakynou. Nechejte kynout další půlhodinu.
  10. Nakynuté šneky pečte 30-45 minut (podle toho, jak moc vaše trouba hřeje), dokud nebudou zlataví. 
  11. Zatímco se šneci pečou, připravte si pomerančovou glazuru. Prosátý cukr promíchejte s pomerančovou šťávou.
  12. Upečené šneky polijte je grazurou a nechejte je vychladnout. Sněžte je do dvou dnů.

FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařka je plná těch nejlepších švédských receptů, které znám.

Objednávky kuchařky Fika