Dostala jsem ohromnou chuť na ovesné sušenky, která mě ne a ne opustit. A abych se v tom pečení taky něčemu přiučila, řekla jsem si, že musí být veganské. Popravdě jsem příliš nedoufala, že se povedou na první pokus, jenže ony se povedly! A jsou úplně dokonalé! Křupavé na povrchu, vláčné uvnitř díky mandlovému máslu Šufánek a mandlové mouce a jemně voňavé po skořici a muškátovém oříšku.
Tenhle recept je navíc neuvěřitelně variabilní. Místo mandlového másla můžete použít třeba lískooříškové nebo arašídové máslo a stejně tak nasypat do těsta mouku z jiných ořechů. Klidně přidejte i semínka, sušené ovoce, oblíbené koření, kousky čokolády, nastrouhanou pomerančovou kůru… pak ale uberte tolik gramů ovesných vloček, kolik jste přidali jiných surovin.
Veganské ovesné cookies
Na 40 kousků / 2 plechy
- 150 g třtinového cukru
- 120 g mandlového másla Šufánek
- 40 g tekutého medu nebo třtinové melasy
- 50 ml rostlinného mléka
- 150 g celých ovesných vloček
- 125 g hladké mouky
- 80 g mandlové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 vrchovatá lžička skořice
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dva plechy na pečení vyložte pečicím papírem.
- V míse vyšlehejte cukr, mandlové máslo, med a mléko dohladka.
- V jiné misce promíchejte suché ingredience a přisypejte je k tekuté směsi.
- Mixérem vše smíchejte do lepivého a kompaktního těsta. Pokud je těsto příliš husté a nedrží pohromadě, přidejte ještě lžíci mléka.
- Navlhčenýma rukama z těsta tvarujte kuličky o průměru 2,5 cm, lehce je zploštěte a skládejte je na plechy. Nechávejte mezi nimi rozestupy, protože se během pečení roztečou.
- Sušenky pečte 15 minut, dokud nejsou popraskané a zlatavé na povrchu. Delší dobu pečení nedoporučuji, byly by pak příliš suché.
- Nechejte je vychladnout na plechu a poté skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Sušenky vydrží až dva týdny.
Tento recept vznikl ve spolupráci s oříškovými másly Šufánek.