Ve Švédsku se čtyřicet dní před Velikonocemi tradičně slaví Fettisdagen, v překladu „tlusté úterý“. Tento den je spojený s konzumací kynutého pečiva plněného mandlemi a šlehačkou zvaného semla. Letos jsem spojila dva mé oblíbené švédské recepty do jednoho – semly a skořicové šneky kanelbullar a vznikli mi vláční šneci z kynutého těsta plnění mandlemi a provonění kardamomem.
Kynutí šneci s mandlemi a kardamonem
V kategorii:
Kynutí šneci s mandlemi a kardamonem
(asi 15 ks)
Těsto
- 75 g změklého másla
- 45 g cukru krystal
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička kardamomu
- 250 ml mléka
- 25 g čerstvých kvasnic
- 400 - 420 g hladké mouky
- 50 g mandlové mouky
Náplň
- 75 g másla
- 50 g cukru krystal
- 150 g mandlové mouky
- 1 vrchovatá lžíce kardamomu
- 1 lžička skořice
- 1 rozšlehané vejce na potření
- perličkový cukr nebo plátky mandlí na posypání
- Ve velké míse smíchejte máslo, cukr, sůl a kardamom.
- Mléko v hrnci ohřejte na 37 stupňů, odstavte z plotny a rozdrobte do něj kvasnice. Míchejte, aby se rozpustily a pak mléko nalejte do směsi másla.
- Přidejte po částech hladkou a mandlovou mouku a zpracujte do mírně lepivého těsta. S moukou opatrně, jakmile jí dáte moc, budou šnečci příliš suší. Ideální konzistence je, když se těsto ještě maličko lepí na prsty. Přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě kynout 45 - 60 minut.
- Mezitím v hrnci rozpusťte máslo na náplň a přidejte zbývající suroviny. Dejte na chvíli do lednice, aby náplň trochu ztuhla.
- Když je těsto vykynuté, vyválejte z něj obdélník o rozměrech asi 20x30 cm a rozetřete na něj náplň.
- Těsto přeložte jako dopis, aby na sobě ležely tři vrstvy. (Jako při skládání dopisního papíru -tedy střední třetina papíru leží dole, vrchní je přeložená přes ni a spodní třetina je přeložená před druhou horní třetinu.) Nakrájejte na proužky asi 2 cm široké, krájejte z užšího konce. Každý kousek těsta zatočte kolem prstů do podoby uzlu tak, aby konce byly schovány dole.
- Nechejte všechny šnečky kynout ještě půl hodiny. Potřete je vajíčkem a posypejte cukrem nebo plátky mandlí.
- Troubu předehřejte na 250 stupňů.
- Pečte asi 10 - 12 minut na 200 stupňů, záleží na jejich velikosti. Nechte zchladnout na plechu a pak lehce pocukrujte.