Článek může obsahovat affiliate odkazy.

Nejkrásnější kuchařky no. 1

Mám spoustu kuchařek. Mám kuchařky o všem možném, ale nejvíc o pečení. Protože nejlepší kuchařky jsou ty o dortech. A mám jich pořád víc a víc a police se mi pod jejich tíhou začínají prohýbat. Je to asi nemoc z povolání. Ty nekrásnější vám dneska chci ukázat.

Když se v knihkupectví probírám kuchařkami, sahám jen po těch, které jsou vizuálně krásně zpracované a mají hezké fotky, ideálně u každého receptu. Teprve potom se dívám na koncept knihy a jednotlivé recepty.

Lomelinos Tårtor (Lomelino’s Cakes)

Myslím, že švédskou blogerku Lindu Lomelino a její překrásný blog Call Me Cupcake vám nemusím nijak sáhodlouze představovat. Jsem jí posedlá už od té doby, co jsem začala psát svůj blog a předpokládám, že ani vás to neminulo.

Je to příběh o tom, jak jedna švédská dívčina začala fotit své cupcaky a dorty, založila blog a během několik let vydala tři překrásné kuchařky. Její kuchařka o dortech je prostě klenot. Na začátku píše o všech možných technikách pečení, zdobení, o potřebném vybavení a surovinách a v knize najdete víc jak dvacet receptů na úžasné dortíčky. Všechno je krásně nafoceno a velmi podrobně popsáno.

Z jejích receptů už jsem zkoušela jablečnýcitronový dort, které najdete tady na blogu. Už jsem si ale zvykla, že musím většinou ubrat alespoň třetinu cukru, aby byly dorty tak akorát jedlé.

Já mám kuchařku z mých cest po Švédsku, ale naštěstí pro vás je dostupná i anglicky.

Tartine je pekárno-cukrárna v San Franciscu a knihu mi od nich přivezl můj milý, když se vydal na předalekou cestu do Ameriky. Já bych se do Ameriky vydala též a klidně by mi stačilo navštívit jen tu pekárnu Tartine. Kniha je psána anglicky, je plná rad, aby se vše povedlo. U receptů jsou množství uvedena v cups i gramech, což oceňuji. Škoda jen, že fotky nejsou u každého receptu.

Zkoušela jsem tyhle vanilkové tartaletky a byly mňamózní. Hned, jak dozrají třešně, je musím zopakovat.

Scandinavian Baking je kuchařka plná Skandinávie a zejména dánských receptů. Jsou v ní postupy na plundrové těsto, koláče a dorty, spoustu receptů na chleba a knäckebröd a také pár receptů inspirovaných Francií. U všeho jsou obrázky, juch!

Recepty z farmářského trhu, díl podzim-zima je jedna z mých prvních kuchařek, ke které se stále ráda vracím kvůli její univerzálnosti a zajímavým receptům na sezónní zeleninu a ovoce. Cheesecake jsem podle ní s úspěchem pekla několikrát a hruškový koláč je úžasná lahoda. Pokukovala jsem i po jaro-letním díle, ale nenašla jsem v něm příliš zalíbení.

Regionální kuchařka och Petry Pospěchové je kniha, která mapuje jednotlivé kraje České republiky a ukazuje tradiční recepty. Zatím jsem zkoušela jen…, ale už nějakou dobu mám v plánu mrkvové koblížky. Když jí ale listuju a zabrousím na moje rodné Slovácko, spoustu receptů poznávám, protože je dělávala babička. Třeba takové patenty s povidlama a makem. V kuchařce jsou krásné fotky, ale jsou jen tak u třetiny receptů. Z této kuchařky jsem pekla třeba jáhelník s jahodami, což byla opravdu královská snídaně.

Momentálně si brousím zuby na kuchařku Patisserie, což je asi pětikilová kniha o naprostých základech francouzského cukrářství. Must have.

A jaké jsou vaše oblíbené kuchařky?

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika