Mám spoustu kuchařek. Mám kuchařky o všem možném, ale nejvíc o pečení. Protože nejlepší kuchařky jsou ty o dortech. A mám jich pořád víc a víc a police se mi pod jejich tíhou začínají prohýbat. Je to asi nemoc z povolání. Ty nekrásnější vám dneska chci ukázat.
Když se v knihkupectví probírám kuchařkami, sahám jen po těch, které jsou vizuálně krásně zpracované a mají hezké fotky, ideálně u každého receptu. Teprve potom se dívám na koncept knihy a jednotlivé recepty.
Lomelinos Tårtor (Lomelino’s Cakes)
Myslím, že švédskou blogerku Lindu Lomelino a její překrásný blog Call Me Cupcake vám nemusím nijak sáhodlouze představovat. Jsem jí posedlá už od té doby, co jsem začala psát svůj blog a předpokládám, že ani vás to neminulo.
Je to příběh o tom, jak jedna švédská dívčina začala fotit své cupcaky a dorty, založila blog a během několik let vydala tři překrásné kuchařky. Její kuchařka o dortech je prostě klenot. Na začátku píše o všech možných technikách pečení, zdobení, o potřebném vybavení a surovinách a v knize najdete víc jak dvacet receptů na úžasné dortíčky. Všechno je krásně nafoceno a velmi podrobně popsáno.
Z jejích receptů už jsem zkoušela jablečný a citronový dort, které najdete tady na blogu. Už jsem si ale zvykla, že musím většinou ubrat alespoň třetinu cukru, aby byly dorty tak akorát jedlé.
Já mám kuchařku z mých cest po Švédsku, ale naštěstí pro vás je dostupná i anglicky.
Tartine je pekárno-cukrárna v San Franciscu a knihu mi od nich přivezl můj milý, když se vydal na předalekou cestu do Ameriky. Já bych se do Ameriky vydala též a klidně by mi stačilo navštívit jen tu pekárnu Tartine. Kniha je psána anglicky, je plná rad, aby se vše povedlo. U receptů jsou množství uvedena v cups i gramech, což oceňuji. Škoda jen, že fotky nejsou u každého receptu.
Zkoušela jsem tyhle vanilkové tartaletky a byly mňamózní. Hned, jak dozrají třešně, je musím zopakovat.
Scandinavian Baking je kuchařka plná Skandinávie a zejména dánských receptů. Jsou v ní postupy na plundrové těsto, koláče a dorty, spoustu receptů na chleba a knäckebröd a také pár receptů inspirovaných Francií. U všeho jsou obrázky, juch!
Recepty z farmářského trhu, díl podzim-zima je jedna z mých prvních kuchařek, ke které se stále ráda vracím kvůli její univerzálnosti a zajímavým receptům na sezónní zeleninu a ovoce. Cheesecake jsem podle ní s úspěchem pekla několikrát a hruškový koláč je úžasná lahoda. Pokukovala jsem i po jaro-letním díle, ale nenašla jsem v něm příliš zalíbení.
Regionální kuchařka och Petry Pospěchové je kniha, která mapuje jednotlivé kraje České republiky a ukazuje tradiční recepty. Zatím jsem zkoušela jen…, ale už nějakou dobu mám v plánu mrkvové koblížky. Když jí ale listuju a zabrousím na moje rodné Slovácko, spoustu receptů poznávám, protože je dělávala babička. Třeba takové patenty s povidlama a makem. V kuchařce jsou krásné fotky, ale jsou jen tak u třetiny receptů. Z této kuchařky jsem pekla třeba jáhelník s jahodami, což byla opravdu královská snídaně.