Vítejte u celoroční série receptů, ve které spolu projdeme rokem švédského jídla. Každý měsíc si upečeme jeden tradiční sladký recept, který v daném měsíci slaví svůj den.
Víte, co se ve Švédsku slaví 4. října? Den voňavých a křupavých skořicových šneků! A my si je společně upečeme také.

Když se řekne Švédsko, jedna z prvních věcí, které nás napadnou, jsou skořicoví šneci. Švédsky se jim říká kanelbullar (kaníelbullar). Kanel znamená skořice, bullar pečivo v kulatém tvaru. Často se před pečení posypou perlovým cukrem, který se v troubě nerozpustí tak jako krupicový cukr, ale zachová si své velké bílé krystalky a pečivo moc hezky ozdobí.
Původ skořicových šneků bysme našli ve 20. letech minulého století. Po skončení 1. světové války se najednou dalo sehnat víc surovin k pečení - máslo, cukr, bílá mouka a skořice. Kynuté pečivo už pekaři znali, ale když do něj přidali máslovou náplň se skořicí, vytvořili něco úplně nového!
Švédi si skořicové šneky tak oblíbili, že v roce 1999 vznikl den skořicových šneků kanelbullensdag. Každoročně nastane 4. října a v pekárnách stojí fronty Švédů, kteří si pro jednoho nebo dva jdou.
Vy si je můžete upéct podle mého receptu, který už je na blogu celá léta a peču ho stále dokola. Dejte si šneky s rodinou nebo přáteli, k tomu si uvařte silné kafe, prostě si udělejte takovou hezkou fiku (=přestávku na kávu a něco dobrého k tomu). A kdybyste chtěli víc fiky, pojďte si rovnou pro moji stejnojmennou švédskou kuchařku.
O dni skořicových šneků jsem povídala v díle svého podcastu o švédském pečení, tady si ho poslechete.

A protože šneků není nikdy dost, obzvlášť v čase podzimních plískanic, pojďte nahlédnout mezi recepty tady na blogu a zkusit některý z nich. Spoustu kynutých šneků, motanců a uzlíků najdete i u mě v kuchařkách (přimlouvám se za dýňové šneky z kuchařky Kynuté těsto).

Letos vychází moje dětská kniha Elsa a skořicoví šneci, podle které si upečete šneky se svými dětmi. Pojďte její vydání podpořit na Hithitu! Mockrát děkuku!
Pár poznámek k receptu
- Pokud nemáte semínka kardamomu, můžete použít mletý kardamom. Jeho chuť ale nebude tak výrazná.
- Polovinu hladké pšeničné mouky můžete vyměnit za hladkou špaldovou mouku.
- Z těsta upečete 15–20 šneků, ale recept můžete zdvojnásobit.