Raw mangový cheesecake

V kategorii:

Koupila jsem dvě překrásná zralá manga, tím to celé začalo. V raw cheesecaku by chutnala moc dobře, říkala jsem si. A tak jsem se pustila do přípravy této raw dobroty, kterou jsem naprosto ohromila svou babičku (která mi nechtěla věřit, že tam nejsou ani vajíčka, ani mascarpone). 

Raw dorty jsou v zásadě hrozně jednoduché. Všechno pomixujtete dohromady, nalijete do formy a necháte zhutnout. Jediná věc, bez které se při přípravě raw dortíčků neobejdete, je dobrý mixér.

Já jsem raw dezerty je moc oblíbila, a tak na blogu najdete třeba můj trojbarevný raw dort, raw jahodový cheesecake (který chutná jako jahodová zmrzlina) a raw malinový cheesecake, cheesecake ze sušených švestek (ten tedy není 100% raw) a třeba i neobvyklý raw avokádový cheesecake

Do receptu budete potřebovat celkem nějakých 450 g mangové dužiny. To odpovídá jednomu velikému mangu nebo dvěma menším kouskům. Použijte jen dokonale zralé plody.

Raw mangový cheesecake

Korpus

  • 120 g sušených datlí
  • 120 g mandlí
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • špetka soli
  • 20 ml kokosového tuku

Krém

  • 230 g kešu oříšků
  • 250 g mangové dužiny
  • 1 malý zralý banán
  • šťáva z 1 velkého citronu
  • 40 ml medu
  • 150 ml kokosového oleje
  • 100 ml kokosového mléka
  • špetka kurkumy

Poleva

  • 40 g kešu oříšků
  • 200 g mangové dužiny
  • 30 ml kokosového oleje

Na ozdobu

  • nasucho opražené plátky kokosu
  • pár okvětních plátků měsíčku lékařského
  1. Den předem si namočte všechny ořechy. Do jedné misky s vodou přijdou mandle, do druhé kešu oříšky na krém a  do třetí misky kešu oříšky na polevu cheesecaku. Nechejte ořechy ve vodě alespoň 8 hodin.
  2. Dno dortové formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem.
  3. Teď už stačí jednotlivé vrstvy pomixovat a nechat ve formě ztuhnout. Na korpus nejdříve rozmixujte všechny suroviny (kromě kokosového oleje) na jemnou hmotu. Kokosový olej roztopte, přidejte k ořechovému základu a promíchejte. Natlačte celou směs na dno formy a umístěte na půl hodiny do mrazáku.
  4. Náplň. Do mixéru dejte scezené kešu ořechy, mangovou dužinu, banán, citronovou šťávu, med, kokosové mléko a kurkumu. Mixujte tak dlouho, až  je směs krásně jemná. Přidejte rozpuštěný kokosový olej, promíchejte. Nalijte na vychlazený základ a vraťte do mrazáku asi na dvě hodiny. 
  5. Na polevu rozmixujte kešu s mangem a zase až nakonec přilijte rozpuštěný kokosový olej a promíchejte. Nalijte na ztuhlou náplň, ozdobte opraženými kokosovými plátky a květy měsíčku lékařského. Dort vraťte ještě na hodinu do mrazáku a pak už ho můžete skladovat v lednici, kde vydrží asi tři dny.
  6. Bočnici z dortu nejlépe odstraníte úzkým a tenkým nožem, kterým dort "odkrojíte" od formy. Ztuhlý dort pak můžete celkem snadno přemístit na servírovací talíř (nejlépe vám to půjde, když bude dort ještě trochu zmrzlý). Dort jsem krájela úzkým nožem s hladkou čepelí a po každém řezu jsem nůž očistila.

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika