Každoročně na podzim, když je venku nevlídno a deštivo, mě to láká péct s dýněmi. Tentokrát jsem se inspirovala tradičním americkým pumpkin pie, který se peče na den díkuvzdání. Korpus je navíc bez lepku. Ke koláči jsem nešetřila šlehačkou a zdobením ze Světa plodů.
Ke zdobení koláče jsem použila dobroty ze Světa plodů. V korpusu je mandlová mouka, se kterou moc ráda peču, protože je velmi jemně namletá a dobře se s ní pracuje. Do náplně jsem nasypala spoustu skořice, protože na pozdim to bez ní nejde. Na ozdobu jsem vybrala čokohrudky z mléčné čokolády s pomerančem a křupavé lyofilizované ostružiny a rybíz. Na ostružiny se pak seběhly děti a jen se po nich zaprášilo.
Korpus na koláč je bez lepku. Práce s těstem je však o něco náročnější, protože se kvůli absenci lepku více trhá. A tak, jestli víte, že na to nemáte trpělivost, můžete upéct korpus z receptu na hruškový koláč nebo čokoládový korpus.
Na blogu už najdete celou řadu receptů z dýně, který vás nejvíc láká?
Těsto můžete připravovat ručně i v robotu. Já ho častěji dělám v robotu, protože je to rychlejší a v těstě zůstanou větší kousky másla, které mu při pečení dodají potřebnou křehkost. Pokud těsto zpracováváte ručně, je třeba pracovat rychle, aby se máslo příliš neroztopilo teplem vašich rukou.
Do velké mísy přes síto prosejte rýžovou a hladkou mouku. Přidejte mandlovou mouku, cukr, sůl a prsty promněte, aby se všechny suroviny promíchaly a ve směsi nebyly hrudky.
Přidejte studené máslo nakrájené na kousky a propracujte do podoby drobenky. Nakonec přidejte vejce a vypracujte těsto. Pokud je příliš suché a drobivé, přidejte ještě 1-2 lžíce ledové vody.
Z těsta vytvořte bochánek, zabalte do fólie a přibližně 2 hodiny nechejte chladit v lednici.
Vychlazené těsto vložte mezi 2 archy pečicího papíru. Válečkem do ztuhlého těsta jemně bouchejte, aby se začalo rozvalovat. A pak ho vyválejte na placku o průměru cca 30 cm. Pracujte opatrně, těsto bez lepku se snadno potrhá.
Odlepte horní papír a těsto překlopte do formy. Opatrně sloupněte druhý papír, těsto urovnejte ve formě a přebývající okraje odřízněte. Dno propíchejte vidličkou a formu ještě na chvíli vraťte do lednice.
Troubu předehřejte na 170 °C.
Na vychlazené těsto položte pečicí papír a posypejte suchými fazolemi. Pečte 10 minut. Odstraňte papír s fazolemi a pečte ještě 5 minut.
Dýňová náplň
V misce promíchejte všechny suroviny na náplň. dokud směs není úplně hladká a bez hrudek.
Nalijte na korpus a vraťte do trouby. Pečte 25-30 minut, dokud náplň není hotová, v této chvíli se chvěje trochu jako želé.
Koláč nechejte hodinu chladnout v pokojové teplotě a pak vložte na několik hodin do lednice, aby byl úplně studený.
Dokončení
Oba druhy smetany vyšlehejte s cukrem do husté šlehačky.
Šlehačku dejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou o průměru asi 2 cm a na povrchu koláče vytvořte velké pusinky.
Ozdobte čokohrudkami a lyofilizovaným ovocem.
Koláč můžete ihned servírovat a v lednici vydrží přibližně 3 dny.
Recept jsem připravila ve spolupráci se Světem plodů a jejich dokonalými surovinami, děkuji za podporu mého blogu!
P.S. Už jste ochutnali křupavou švédskou granolu, kterou jsme Světem plodů vymysleli? Při snídani vás na chvíli přenese do divoké švédské přírody plné brusinek a borůvek.
DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka
Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.