Švédsko na talíři

Po letech oprašuji další článek z blogu, publikovaný už v roce 2015. Budu vám v něm povídat o tradičním švédském jídle. 

Švédsko je země, ve které je jídlo neodmyslitelnou součástí kultury. Švédové také velmi rádi dodržují pravidla - a dodržování zvyků v jídle je proto nutností.

Švédové jí vcelku zdravě. Vysoká kvalita potravin spolu s velkou konzumací ryb a zeleniny dělají své. To se ovšem vyvažuje s pitím velkého množství kávy a sladkostí (jsou opravdu velmi sladké, a proto když s vámi sdílím švédské recepty, vždycky ubírám hodně cukru). 

Fika je pojem, který prostě musíte znát. Jedná se o přestávku na kávu a něco dobrého k tomu. Fikuje se ideálně dvakrát denně, dopoledne a pak odpoledne. Fikovat můžete v práci, doma s rodinou nebo v jedné z mnoha kaváren. 

Švédové si dají hrnek silné černé překapávané kávy a něco dobrého k tomu. Nejčastěji skořicové šneky nebo jiné kynuté pečivo, ale klidně také slanou svačinu. Kafe není nikdy dost a bez něj by to tu vypadalo jako u Šípkové Růženky. Švédové se řadí mezi největší konzumenty kávy na světě. Ne nadarmo se podle této významné sociální instituce jmenuje i moje FIKA, sladká švédská kuchařka.

Ve Švédsku se slaví spousta svátků spojených s konkrétním jídlem a někdy je to i naopak - z některých jídel vznikly důležité dny v roce. Pojďme se na to podívat.

  • 5. 2. se pečou Runebergovy koláčky runebergstårta, malé koláčky s cukrovou polevou a malinovým džemem jako připomínka dne, kdy se narodil básník Johan Runeberg.
  • 40 dní před Velikonocemi přichází fettisdagen, Tlusté úterý a pečou se semly, nadýchané bochánky z kynutého těsta plněné mandlovou náplní a šlehačkou. 
  • 13. 3. se pečou mazariner, křehké mandlové koláčky.
  • 9. 8. je rulltårtansdag, den rolád, které jsou ve Švédsku velmi oblíbené. 
  • 23. 9. je den masových kuliček köttbular.
  • 29. 8. je kaffets dag, den kávy.
  • 4. 10. slaví svůj den skořicoví šneci kanelbullar, nadýchaní šneci z kynutého těsta se skořicovou náplní sypaní perlovým cukrem. Není divu, že jsou tak oblíbení. 
  • 7. 11. nastává kladdkakans dag, den hutného čokoládového koláče kladdkaka (recept najdete v kuchařce FIKA)
  • glöggens dag, den svařeného vína, připadá na 1. 12.
  • 9. 12. se slaví pepparkakans dag, den perníčků. 
  • 13 12. přichází svatá Lucie a na její počest se pečou kynuté šafránové bochánky lussekatter

Dnů spojených s jídlem najdete ve Švédsku mnohem víc, já jsem vybrala ty, které jsou podle mě nejvýznamnější.

Vaše knihy mi před nedávnem obě došly a Fiku, kterou jsem měla kdysi už půjčenou z knihovny, jsem si teď sebou vzala i na dovolenou na chatu. A opět po jejím otevření jsem se přenesla do Švédska, do země dětí z Bullerbynu. Tak jsme se taky na chatě cítili a dělali si pravidelně fiku! Miluju tu atmosféru, kterou umíte slovem a obrazem, také jídlem a i samotnou svou esencí vykouzlit! Moc děkuji za kouzlo, které umíte šířit!“ Naďa 


Jídlo je ve Švédsku opravdu velké téma, takže byste určitě měli vědět také, že...

  • Platí zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti a ani ho v běžných obchodech nekoupíte (výjimku tvoří lättöl, pivo s nižším obsahem alkoholu). Chcete-li si koupit pivo, víno a tvrdý alkohol, hledejte obchody Systém Bolaget. Při placení po vás budou chtít občanku a nezáleží, kolik je vám let. 
  • Chleba je často sladký nebo nasládlý. Švédové jsou na to zvyklí a jedí ho i se slanými přílohami. Kváskový chleba nejčastěji koupíte v rukodělných pekárnách bagerier
  • Dalším druhem chleba je knäckebröd, tenké křupavé pláty chleba, kterého je v obchodech nespočet druhů. 
  • Ve Švédsku mají tři druhy másla - neslané osaltat, lehce slané normalsaltat a velmi slané extrasaltat.
  • V pečivu se opravdu často setkáte s kardamomem, který patří mezi moje oblíbené chutě. 
  • Máte rádi lékořici, ve švédštině lakrits? Švédové ji evidentně milují. Tradiční jsou třeba bonbony Bilar, které chutnají jako lékořice a k tomu jsou sladkokyselé. Anebo slané, záleží, které si vyberete.
  • Jestli pojedete do Švédska, přivezte si domů mandelmassu, mandlovou pastu připomínající marcipán, ale s vyšším obsahem mandlí. Švédové s ní velmi rádi pečou. 
  • V létě si dejte mjukglass, jemnou vanilkovou zmrzlinu úžasně krémové konzistence. 
  • Prinsesstårta je piškotový dort se šlehačkou potažený zeleným marcipánem a s růžičkou na vršku. Opravdu dobrota.
  • Räksmörgås se může zdát jako nevyslovitelné slovo, ale je to dokonalé jídlo. Plátek nasládlého bílého chleba, vejce, majonéza, kopr a spousta, spousta čerstvých krevet pokapaných citronem. Jde o letní jídlo podáváné převážně v přímořských oblastech, kde krevety ráno vyloví a za chvíli je máte na stole. Ach.
  • Inlagd sill neboli naložený sleď je tradiční úprava ryby, ve které se kousky sledě nakládají do různých omáček. 
  • Asi ta nejbizarnější potravina, kterou můžete ochutnat, je surströmming, sledi v konzervě. Konzervují se tak, že jednoduše vevnitř zkvasí a konzerva se tím dokonce vyboulí. Po otevření (zásadně venku, zevnitř ten zápach nevyvětráte) smrdí jako rozkládající se mršina. Surrströmming se pojídá v kombinaci: mikroskopický kousek ryby + knäckebröd + plátek brambory + kopr. Zkoušela jsem to a nejedná se o zážitek, který bych si chtěla zopakovat.

Tak co, kdo vyrazí do Švédska všechny tyhle dobroty ochutnat?

FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařka je plná těch nejlepších švédských receptů, které znám.

Objednávky kuchařky Fika