Každoročně před Vánoci I když byste si asi mysleli, že mám na Vánoce napečeno patnáct druhů cukroví, vůbec to tak není. Protože jsem z naší rodiny jediná, kdo by si cukroví dal (děti ani můj muž mu příliš neholdují), peču každý rok dva nebo tři druhy. Takové, které máme opravdu rádi. Jedním z nich jsou perníčky (aby mohly děti vykrajovat), křehoučké linecké nebo vanilkové rohlíčky a často nějaké kuličky v čokoládě. Mnohem rychleji u nás mizí prkénko s nakrájenými sýry, šunkou, olivami a slanými oříšky. Na druhou stranu u jiných cukroví moc ráda ochutnám, jen ho prostě sama péct nepotřebuju.
Vím však, že cukroví je před Vánoci velké téma, proto jsem pro vás sesbírala recepty napříč mým blogem a když jeden, dva z nich přidáte ke svému pečicímu repertoáru, budu mít velkou radost!
Recept na máslové košíčky s malinami alias hallongrottor jsem si přivezla ze Švédska, kde patří k tradičnímu cukroví (ale pečou se vlastně po celý rok). Jsou křehké, sladké tak akorát a díky marmeládě lehounce kyselkavé.
Mrkvové rohlíčky s povidly nepatří mezi vánoční cukroví, protože je musíte uchovávat ve vzduchotěsné dóze, aby neztvrdly a a je třeba sníst je během pár dní. Jsou ideální třeba když čekáte návštěvu a víte, že je společně spořádáte. Mrkvové těsto v kombinaci s domácími povidly je velká lahodnost a u nás se po nich vždycky jen zapráší. Můžete použít i hrušková povidla.
Popraskané sušenky s čokoládou, vláčné uprostřed a křupavé na povrchu, které vypadají jako zasněžené. Třeba jimi přivoláte sníh.
Perníčkové řezy s pomerančovou glazurou jsou neuvěřitelně vláčné a nepotřebují čas na odležení. Recept pochází z kuchařky Tartine a nemá chybu.
Máslové sušenky jsou křehké, voní po muškátovém oříšku a aby byly slavnostnější, můžete je třeba polít čokoládou. Potřebují pár dní na rozležení, tak se do nich pusťte včas.
Skořicové sušenky kanelkakor jsou snad ty nejkřehčí sušenky, jaké jsem kdy upekla. Na první pohled se tak netváří, ale jen co je ochutnáte, pochopíte, o čem mluvím. Recept je navíc hodně variabilní, stačí do základního těsta přidat jiné koření než skořici, třeba vanilku nebo pomerančovou kůru. S těstem můžete zacházet stejně jako s lineckým a spojovat je po dvou čokoládou nebo marmeládou.
Kousnete si a nejdřív ucítíte jemnou chuť vanilky. Následuje hořká chuť čokolády a křupnutí lískového oříšku, lehce nakyslá chuť malin a vločka maldonské soli pro ten správný kontrast. Vše doplněno dokonalým sušenkovým těstem, křupavým u okrajů a vláčným uprostřed. To jsou mé dokonalé cookies.
To nejlepší linecké, které jsem kdy upekla, je ze špaldové mouky a úplně se rozplývá na jazyku. Navíc je měkké hned po upečení, takže ho klidně zvládnete i 23. večer.
Švédské zasněné sušenky drömmar jsou lehoučké a nadýchané jako sen. Na první pohled vypadají docela obyčejně, ale rozplynou se vám na jazyku, uvidíte.
Kuličky z kokosového másla, s jemnými citrusovými tóny a s čokoládou - to je moje zamilované cukroví. Třeba bude i vaše.
Biscotti s pomerančovou kůrou a pistáciemi můžou posloužit jako cukroví na poslední chvíli. Upečené jsou za chvilku, dlouho vydrží budou skvělé třeba k hrnku horkého čaje.
Cukroví, na které vám bude stačit půlhodinka, jsou voňavé mandlové sušenky s kardamomem. Navíc jsou bez lepku.
Sladké sušenky s třtinovým cukrem, co voní karamelem. Jsou velmi rychlé na přípravu a snad všichni, kdo je ochutnali, po mně chtěli recept. Opět jde o švédský recept a najdete ho i v mojí kuchařka FIKA.
Mezi jedno z mých nejoblíbenějších cukroví patří křehké vanilkové rohlíčky. Před pár lety jsem upekla jejich obměnu, vanilková srdíčka.
Třené sušenky s arašídovým máslem se chystám sama péct, můj muž mi o nich často vykládá, prý mu moc chutnaly, a tak jich dostane naservírovaný plný talíř.
Čokoládové tartaletky jsem pekla k Vánocům už několikrát a je to cukroví, po kterém všichni sáhnou jako první. Když je ozdobíte oříšky nebo sušeným ovocem, budou k nakousnutí. Jen je nezapomeňte uchovat v chladu. Můžete zkusit i jiné náplně, na blogu mám už několik receptů.
Arašídové pralinky se solí jsou jedním mým oblíbeným dezertem. Poslouží vám jako sladká tečka po jídle a uspokojí vaše chuťové buňky po dvou, třech kouscích.
Kuličky ze sušených švestek obalené v čokoládě, provoněné kardamomem a vodkou, aby měly říz. Verze cukroví jen pro dospělé.
Každý rok peču švédské perníčky pepparkakor, peče je i moje maminka a začíná to být docela rodinný recept. Je to variace na naše české perníčky, recept je celkem podobný, ale ty švédské jsou tenčí a výrazněji kořeněné.
Perníčkové sušenky pepparnötter (v překladu pepřové oříšky) pocházejí ze švédské kuchařky Sju sorters kakor, což je asi ta nejklasičtější švédská kuchařka o pečení.