Vánoční cukroví

Každý rok hledám nové recepty, které bych upekla k Vánocům. Letos se u nás doma chystají kokosové kuličky s kandovanou mandarinkovou kůrou, třené linecké s arašídovým máslem a čokoládou a biscotti s pomerančovou kůrou a pistáciemi. Pro vás mám takhle chvíli před Vánoci inspiraci na cukroví z mého blogu.

Vánoce pro mě osobně nejsou o dvaceti druzích cukroví. Nepotřebuji se přejídat sadkým, to si raději dám olivy, dobrý sýr a sklenku vína. Mnohem víc mi vyhovuje mít doma jen pár netradičních druhů a sem tam uždibovat. 
Na druhou stranu k našim Vánocům patří to tradiční české cukroví a pokud vás jeho pečení a zdobení baví, určitě se do něj pusťte. 

Recept na máslové košíčky s malinami alias hallongrottor jsem si přivezla ze Švédska, kde patří k tradičnímu cukroví. Jsou křehké, sladké tak akorát a lehce kyselé díky marmeládě.

Mrkvové rohlíčky s povidly nepatří mezi vánoční cukroví, protože je musíte uchovávat ve vzduchotěsné dóze, aby neztvrdly a musí se sníst během pár dní. Jsou ideální třeba když čekáte návštěvu a víte, že se sní hned. Mrkvové těsto v kombinaci s domácími povidly je velká lahodnost a u nás se po nich vždycky jen zapráší.

Popraskané sušenky s čokoládou, vláčné uprostřed a křupavé na povrchu, které vypadají jako zasněžené. Třeba jimi přivoláte sníh.

Perníčkové řezy s pomerančovou glazurou jsou neuvěřitelně vláčné a nepotřebují čas na odležení. Recept pochází z kuchařky Tartine a je výborný.

Máslové sušenky jsou křehké, voní po muškátovém oříšku a aby byly slavnostnější, můžete je třeba polít čokoládou. Potřebují pár dní na rozležení, tak se do nich pusťte včas.

Skořicové sušenky kanelkakor jsou snad ty nejkřehčí sušenky, jaké jsem kdy upekla. Na první pohled se tak netváří, ale jen co je ochutnáte, pochopíte, o čem mluvím. Recept je navíc hodně variabilní, stačí do základního těsta přidat jiné koření než skořici, třeba vanilku nebo pomerančovou kůru. S těstem můžete zacházet stejně jako s lineckým a spojovat je po dvou čokoládou nebo marmeládou.

Biscotti s pomerančovou kůrou a pistáciemi můžou posloužit jako cukroví na poslední chvíli. Upečené jsou za chvilku, dlouho vydrží budou skvělé třeba k hrnku horkého čaje.

Cukroví, na které vám bude stačit půlhodinka, jsou voňavé mandlové sušenky s kardamomem. Navíc jsou bez lepku.

Sladké sušenky s třtinovým cukrem, co voní karamelem. Jsou velmi rychlé na přípravu a snad všichni, kdo je ochutnali, po mně chtěli recept.

Mezi jedno z mých nejoblíbenějších cukroví patří křehké vanilkové rohlíčky. Před pár lety jsem upekla jejich obměnu, vanilková srdíčka.

Třené sušenky s arašídovým máslem se chystám sama péct, můj muž mi o nich často vykládá, prý mu moc chutnaly, a tak jich dostane naservírovaný plný talíř.

Čokoládové tartaletky jsem pekla k Vánocům už několikrát a je to cukroví, po kterém všichni sáhnou jako první. Když je ozdobíte oříšky nebo sušeným ovocem, budou k nakousnutí.

Arašídové pralinky se solí jsou jedním mým oblíbeným dezertem. Posluží vám jako sladká tečka po jídle a nemusíte jich sníst tuhu. Jsou pořádně hutné a uspokojí vaše chuťové buňky po dvou, třech kouscích.

Kuličky ze sušených švestek obalené v čokoládě, provoněné kardamomem a vodkou, aby měly říz. Verze cukroví jen pro dospělé.

Každý rok peču švédské perníčky pepparkakor, peče je i moje maminka a začíná to být docela rodinný recept. Je to variace na naše české perníčky, recept je celkem podobný, ale ty švédské jsou tenčí a výrazněji kořeněné.

Perníčkové sušenky pepparnötter pocházejí ze švédské kuchařky Sju sorters kakor, což je asi ta nejklasičtější švédská kuchařka o pečení. 

Na Vánoce můžete upéct i dort, u nás v rodině navíc během vánočních svátků slavíme dvoje narozeniny. S tím vám pomůže moje ekniha o tom, jak takový dokonalý dort upéct.

Povězte mi, jaké cukroví se letos peče u vás doma?

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny